Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti
Unesite pojam i započnite pretragu

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kolan osnovano je 23.12.2006. godine na inicijativu i poticaj čelništva Općine Kolan, a u skladu s proklamiranom vatrogasnom praksom oslanjanja protupožarne zaštite na dragovoljnom organiziranju vatrogasnih društava na prostorima jedinica lokalnih samoupravi.
Za prvog predsjednika DVD-a izabran je g. Ante Zubović, za zapovjednika g. Željko Šupraha, tajnika g. Ante Gligora. Tijekom 2007. iz Italije je nabavljeno navalno vozilo MAN, kapaciteta rezervoara od 1800 litara, a u međuvremenu, tijekom 2007. vozilo je pripremljeno za rad i s njim su članovi DVD-a Kolan sudjelovali u svim intervencijama na prostoru naše Općine a i šire.
Od siječnja 2008. kad je na Izvanrednoj skupštini DVD-a izabrano novo vodstvo, za predsjednika je izabran g. Ivo Butković, zapovjednik g. Grgica Šupraha, dozapovjednik g. Nenad Fumić , a voditelj opreme i i tehnike g. Ivan Šuljić Ivulić, počelo se ustrajno i uz velike napore slagati temeljna struktura DVD-a Kolan, u kojoj se pokušava svakog člana vodstva, ali i DVD-a, naučiti da radi i vodi samo svoj posao, kako bi u konačnici Društvo kvalitetno djelovalo. To je mukotrpan proces koji je i dalje u tijeku.
Tijekom 2008. uređena je prostorija u sklopu općinske zgrade, obnovljeno je ( izmijenjen kočioni sustav, servisirana je vodena pumpa i mehanika, i dr.) vatrogasno navalno vozilo (proizvedeno 1975. godine).
Nabavljena je nužna količina vatrogasne opreme (kombinezoni, čizme, radna odjela, cijevi i dr.).
Prvi put su bila zaposlena četiri sezonska vatrogasca. Tijekom svibnja održan je osnovni tečaj te su gotovo svi članovi DVD-a dobili zvanje vatrogasca, tako da se tijekom protupožarne 2008., u pedesetšest intervencija, pokazao veliki potencijal našeg DVD-a Kolan.
Od početka godine do sredine rujna 2009. članovi DVD-a Kolan intervenirali su u oko šezdeset požara na prostoru općine Kolan, Grada Paga i Grada Novalje.
DVD Kolan broji 50 članova, međutim, kako je uočena potreba za reorganizacijom članstva moguće je da se u određenom vremenu stanje promijeni, ulaskom novih mladih članova
Operativni dio DVD Kolan broji dvije skupine po 12 članova (ukupno 24) koje prve, u slučaju potrebe, izlaze na teren
Vozilo DVD Kolan opremljeno je za tehničke i protupožarne intervencije
Uspostavljena je vrlo kvalitetna suradnja s Vatrogasnom Zajednicom Zadarske Županije.
Tijekom protupožarne sezone 2009. zaposlena su tri vatrogasca. S Vatrogasnom Zajednicom Zadarske županije dogovorena je zamjena našeg dotrajalog vozila za novije, kad se steknu uvjeti. Isto tako počelo se razmišljati o planiranju izgradnje DVD doma.
Tijekom 2010. uz financijsko sudjelovanje Općine Kolan, donacije Grada Novalje, Vatrogasne zajednice Zadarske županije, Hrvatske vatrogasne zajednice te više privrednih subjekata i građana s prostora naše Općine prikupljeno je oko 70 000,00 kuna kojima je kupljena vatrogasna cisterna kapaciteta 12 000 litara, koja uz vatrogasne poslove služi i za razvoz vode za potrebe stanovništva i Komunalnog društva Kolan.
Tijekom 2010. godine DVD Kolan svojim je djelovanjem, uz udrugu Suhozid, našu udrugu iz Kolana, kao jedan od pokretača inicijative za način gradnje, ali i samu gradnju Spomen suhozidnih križeva nastradalim vatrogascima na Velikom Kornatu privukao pozitivnu pozornost svekolike vatrogasne zajednice naše Domovine.
Na tom smo projektu, provedenom po genijalnom idejnom riješenju g. Nikole Bašića, ujedinili sve lokalne samouprave i sve vatrogasce našeg otoka, ali i cijelu Hrvatsku, tisuće su ljudi željele doći i svojim sudjelovanjem odati počast tragično nastradalim prijateljima i kolegama vatrogascima.
Pri tome smo toj drevnoj vještini hrvatskog naroda, gradnji suhozida, dokazu neizmjerne snage našeg naroda, naučili veliki broj mladih ljudi.
I, u ova krizna vremena, važno je naglasiti, da je model gradnje koji je postavila udruga Suhozid i uz nju DVD Kolan, uštedio više milijuna kuna iz državnog proračuna RH.
A cijeli projekt je završen za nepuna dva mjeseca, više od 3000 ljudi, 600 m3 kamena, dvanaest križeva, kapelica i dva kilometra staze, tri mjeseca prije predviđenog roka.
Na kraju, može se reći da je DVD Kolan u potpunosti zaživio na prostoru Općine Kolan te da je stanovništvo prihvatilo DVD Kolan i njegov rad.
Podigla se razina sigurnosti, te je DVD Kolan prepoznat kao jedan čvrsti iskaz općinskog sustava i jasni atribut lokalne samouprave.


DVD Kolan
Adresa: DVD Kolan
Trg kralja Tomislava 6
23 251 Kolan
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.