Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti

Za www.kolan.hr razgovor s načelnikom Općine Kolan g. Josipom Zubovićem vodio je Ivo Butković.

Gospodine načelniče, pripremajući se za ovaj razgovor pregledao sam Vaše odgovore na pitanja koja sam Vam postavio prije više od četiri godine u našem prvom razgovoru za www.kolan.hr

Obzirom da su neke teme i danas aktualne učinilo mi se prikladnim ovaj razgovor započeti pitanjima o projektima koje ste tada najavili i koje je Općina Kolan u međuvremenu realizirala: u prvom redu mislim na Poslovni centar Mandre, izgradnju kapele i uređenje groblja te rad na izmjeri Kolanjskog polja.

     Prije svega, hvala Vam na mogućnosti da kroz ovaj razgovor javnosti dam potpune i točne informacije vezane uz aktivnosti Općinske uprave.

Što se tiče PC Mandre, kao i sami vidite, centar je u potpunoj funkciji te je na taj način podignut standard stanovnicima Općine Kolan kao i svim posjetiteljima i turistima.

Kapela tj. Crkva svih Svetih na mjesnom groblju, dovršena je u potpunosti te opremljena hladnjačom, klima uređajem, oltarom, klupama, rasvjetom odnosno svim potrebnim sadržajima. U velikoj mjeri groblje je uređeno ali za potpuni dovršetak izgradnje grobnica i parkirnih mjesta potrebno nam je još malo vremena te se nadamo da će do ljeta iduće godine i to biti dovršeno.

Izmjera Kolanjskog polja je pri kraju i po informacijama iz Katastra i Suda očekuje se da će do početka idućeg ljeta u potpunosti biti dovršena.

Postoje i projekti koje ste najavili a završeni su samo djelomično ili se ne vidi značajniji napredak – govorim o sustavu odvodnje Mandre (među narodom se govori da se u Mandrima ne može više ni građevinska dobiti dok se ne završi sustav odvodnje), projektu navodnjavanja Kolanjskog polja te kakva je situacija u vodoopskrbi naselja Mandre?

     Na žalost, što se tiče sustava odvodnje Mandre tu je situacija vrlo loša iz jednog, za mene nerazumljivog razloga, a to je nepodjeljenost komunalne infrastrukture između Općine Kolan i Grada Paga za što je najviše odgovorna Vlada Republike Hrvatske.
Zajedno sa Hrvatskim vodama, uložili smo preko 15 mil. kn u sustav odvodnje Mandre no na žalost to je trenutno mrtvi kapital bog već prethodno spomenutog problema. Vjerujem da će se i ta trakavica uskoro riješiti.
Što se tiče dobivanja građevinskih dozvola mislim da se one mogu nesmetano realizirati bez obzira na neizgrađenost sustava odvodnje.
Zajedno sa Županijom, nastavljamo projekt navodnjavanja Kolanjskog polja koji je bio do sada blokiran jer nismo imali suglasnost od strane Komunalnog društva Pag.
Situacija sa vodoopskrbom naselja Mandre je dobra, ishodovali smo građevinsku dozvolu za izgradnju nove vodovodne cijevi kako bi poboljšali dotok vode te samim tim bolju opskrbu naselja Mandre.
Ista bi trebala biti položena na proljeće ukoliko ne dođe do prijevremenih izbora o čemu odlučuju vijećnici Općine Kolan, neprihvaćanjem proračuna za 2016. godine.

PC Mandre je veliki iskorak za naselje Mandre: ljekarna "Butković", Konzum, prodavaonica alata i drugi sadržaji obogatili su ponudu u Mandrima. Ipak postoje i kritike poradi nekih nedostataka zgrade. O čemu je tu riječ?
Isto tako, premda je izgradnja kapele na groblju iznimno vrijedan poduhvat, na objektu su se pojavljivali određeni problemi. Je li to riješeno i kakva je daljnja dinamika uređenja groblja?

     Kritike zbog nedostataka na PC Mandre bile su djelomično opravdane, uzeli smo ih u obzir te je izvođač radova na centru nedostatke sanirao o svom trošku. Isto se odnosi i na crkvu Svih svetih na mjesnom groblju, a daljnju dinamiku uređenja sam već prije spomenuo, a koja će također ovisiti o prihvaćanju proračuna za 2016..

Pred nama je sezona janjenja i mužnje, kao posljedica velikih kiša ceste kroz polje su u katastrofalnom stanju. Što će se učiniti da se to stanje popravi?

     Što se tiče cesta kroz polje, obzirom da su ih velike kiše u proteklom razdoblju značajno oštetile, veliki dio smo već popravili a ono što je još ostalo biti će riješeno u narednih nekoliko dana. Kao i dosada i nadalje ćemo voditi brigu o našim stočarima i poljoprivrednicima jer su oni okosnica privrede u Kolanu.

Nakon ovog niza pitanja vratio bih se u sadašnji trenutak. Prije gotovo dvije i pol godine održani su lokalni izbori na kojima je za Općinsko vijeće pobijedila koalicija HSS-HDZ uz Vas kao načelnika Općine.
U međuvremenu, koalicija je doživjela neuspjeh, problemi u radu i suradnji sadašnjeg Općinskog vijeća i načelnika su očigledni, govori se o prijevremenim izborima. Dajte nam razjasnite kako je došlo do stanja u kojem smo danas i kako će se situacija dalje razvijati?

     Do situacije u kojoj se trenutno nalazimo došlo je zbog izdaje biračkog tijela te pohlepe pojedinaca za vlastiti probitak. Naime gubitnici na prošlim izborima nisu prihvatili volju većine biračkog tijela te su stalnim pritiscima na vijećnika HSS-a Ivana Čemeljića doveli do raspada koalicije HSS-a i HDZ-a.

Zašto je tomu tako trebalo bi pitati njih, ali kao što znate radi se o isključivo njihovim lažima i konstrukcijama kako bi svrgnuli trenutnu uspješnu upravu sa mnom na čelu.
Po njihovim izjavama prijevremeni izbori su naša stvarnost jer prijete kako neće podržati proračun, a to je zakonska pretpostavka za dovođenje povjerenika a zatim i raspisivanjem prijevremenih izbora.
Građani će procijeniti koga kazniti, a kome dati povjerenje ukoliko do izbora uistinu dođe.

Pa kakvo je danas financijsko stanje Općine Kolan?

     Financijska situacija u Općini Kolan je više nego dobra jer sve svoje obaveze unutar zakonskih rokova izvršavamo. Općinski prihodi su realizirani u okvirima planiranog čak nešto malo bolje. Sve to govori da ova Općinska uprava radi izuzetno dobro i iz godine u godinu stvara nove kapitalne, materijalne i financijske vrijednosti.

U kontekstu prethodnog pitanja često se govori i o Komunalnom društvu Kolan te o sporovima koji se vode između KD Kolan i KD pag. Do sad na sudovima nismo baš najbolje prolazili. Koliko ta situacija utječe na djelovanje našeg komunalnog društva te može li utjecati na financijsku stabilnost Općine?

     Sporovi između KD Kolan i KD Pag još uvjek su u postupku no ne bih rekao da, kako Vi navodite nismo najbolje prolazili, jer ni jedan spor nije pravomoćno okončan. Kao što ste vidjeli ovih dana proglašen je stečaj KD Kolan i u stečajnom postupku evidentirano je da potraživanja od KD Pag nisu prihvaćena i da se ne radi o milijunskim dugovima KD Kolan kako su to neki od oporbenih vijećnika priželjkivali.
Radi se o dugu u iznosu cca 800.000,00 kn, od čega su potraživanja države i radnika za plaće oko 250.000,00 kn, Općine Kolan oko 500.000,00 kn te još oko 50.000,00 kn raznim dobavljačima. Pitam se čije interese zastupaju ti isti vijećnici. Neka prosude građani.
Ti sporovi nikako ne mogu utjecati na financijsku stabilnost Općine Kolan jer ona pravno s tim sporovima nema nikakve veze.

Znamo da je Općina Kolan od svog osnutka imala velikih problema u djelovanju koji su bili posljedica nepodijeljene imovine između Grada Paga i Općine Kolan. Isto tako znamo da je Grad Pag koristio svaku moguću šansu za blokiranje Općine Kolan. Kakvo je sad stanje na tom polju?

     Odnosi između Grada Paga i Općine Kolan puno su bolji nego su bili prije četiri godine jer sa novim čelništvom imamo puno bolju komunikaciju, a isto tako i rješavanje zajedničkih problema.
Grad Pag više ne osporava vlasništvo ležećih nekretnina na području Općine Kolan.
Iako nam je i dalje uteg nepodijeljena komunalna infrastruktura i tu smo išli korak dalje pa se dogovaramo oko potpisivanja društvenog ugovora o zajedničkom poduzeću - KD Pag - u kojem bi  suvlasnici bili i Grad Pag i Općina Kolan.

Obzirom da Grad Pag više ne osporava naše vlasništvo na nekretninama jasno je da su se stekli uvjeti, za otkup i uređenje kuće Šugar i njeno pretvaranje u dom Etnografske zbirke Kolan. Kako će teći taj proces?

     Otkup i uređenje kuće Šugar i njeno pretvaranje u dom Etnografske zbirke Kolan na žalost za sada neće biti realizirano iz jednog razloga koji je za mene neprihvatljiv, a to je da je većina u Općinskom vijeću sa prebjegom iz koalicije HSS-HDZ stavila odluku Općinskog vijeća o otkupu kuće Šugar van snage. Zašto?? Ne zna se...

Ne mogu vjerovati o čemu Vi govorite. Dakle Općinsko vijeće Općine Kolan u svom sadašnjem sazivu povuklo je raniju odluku Općinskog vijeća Općine Kolan o uređenju kuće u koju bi se smjestila Etnografska zbirka Kolan?

     Upravo tako.

To me dovodi do sljedećeg pitanja. Postoji jedna skupina, vrlo glasna, ljudi, vaših političkih protivnika koji ne biraju ni riječi ni poteze kojima pokušavaju obezvrijediti sve što se je na prostoru Općine Kolan učinilo od 2003. do danas.
Od kud ta ostrašćenost i neobjektivnost kad smo svi zajedno svjedoci velikih promjena na bolje?
Svi znamo kako se može i bolje i više, ali korijen tog potpunog negiranja nije baš jasan?

     Naravno da smo svi svjesni da je puno toga učinjeno od osnutka Općine u napretku i kvaliteti života, naravno da se uvijek može više i bolje, ali za to je potrebno i više zajedništva i sloge. Ta manjinska glasna skupina političkih protivnika nije vrijedna spomena jer oni osim nerealnog kritiziranja i blaćenja, pa i na osobnoj razini, ne znaju ništa. Korijen tog negiranja je uvijek u svakom čovjeku ponaosob...

Općina je trenutno bez pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela. Kako je do toga došlo i što će se u budućnosti događati?

     Pročelnik jedinstvenog upravnog odjela je smijenjen zbog niza propusta u svom radu te nanošenja štete Općini Kolan. Nadam se da će uskoro doći do okončanja upravnog spora te ćemo raspisati natječaj za primanje novog pročelnika.

Kako u ovom trenutku vidite političku budućnost Općine Kolan?

     Vjerujem u dobru političku budućnost Općine Kolan jer se nadam da su ljudi shvatili da od političkog nereda nema koristi. Bez političke stabilnosti i mira napredak svake zajednice i pojedinca je usporen.

Gospodarski rezultati na prostoru naše Općine te stanje u turizmu su iznimno važni za Općinu Kolan. Što nam možete reći o ovogodišnjim rezultatima?

     Gospodarski rezultati na prostoru naše Općine uistinu su više nego dobri što je vidljivo i iz proračuna Općine Kolan, a turizam je vrlo bitan čimbenik. Svake godine u turizmu imamo sve bolje rezultate pa je tako i ova godina bila bolja za 3% nego prethodna.

U tijeku zadnjih godina Općina je na prostor Sv. Duha dovela vodu i u potpunosti asfaltirala pristupnu cestu.
Znamo da Općina Kolan na tom prostoru polaže pravo na cca 23 000 m2.
Znamo kako postoji ideja da se taj prostor podijeli na manje parcele koje bi se onda dodijelile u koncesiju obiteljima i poslovnim subjektima s prostora naše Općine koje bi onda na tim parcelama mogle provoditi razne ugostiteljsko-turističke aktivnosti.
Kolike su mogućnosti za realizaciju ove ideje?

     Za realizaciju ove ideje mogućnosti su jako velike pa koristim priliku da pozovem sve naše zainteresirane poduzetnike da se pisanim putem obrate Općinskoj upravi kako bi mogli kvalitetno i transparentno pristupiti rješenju.

Plaže na prostoru naselja Mandre od lučice nazmorac su u vrlo dobrom stanju i potvrđuju da se ljudskom intervencijom mogu stvoriti i održati.
Na južnoj strani stanje je lošije. Što će se poduzeti u tom pravcu?

     S obzirom na zakonsku regulativu poduzet ćemo sve da na legalan način sredimo i uredimo plaže i na tom dijelu Mandri.

Uz gospodarske teme ne manje važna su i događanja u kulturi, športu, obrazovanju, posebno problem nepostojanja vrtića i ulaganje u školstvo.
Što Općina Kolan čini na tom polju?

     Općina Kolan čini sve kako bi osigurala kvalitetnije školstvo svoj djeci, a isto tako pokrenuli smo i projekt izgradnje vrtića za našu mnogobrojnu djecu.
Projektna dokumentacija i građevinska dozvola trebale bi biti ishodovane tijekom 2016. godine, a početak izgradnje početkom 2017. godine.
Tako bi realno naša djeca na jasen 2017. krenula u vrtić u Kolanu. Naravno i ovo je projekt koji ovisi o prihvaćanju proračuna za 2016. godine.
 Iz mojeg izlaganja neka ljudi procijene koliko je važna politička stabilnost i povjerenje za poboljšanje kvalitete života svih nas a prvenstveno naše djece.

Zvona i zvonik Župne crkve Sv. Luke u Kolanu su u iznimno lošem stanju. Kako se naša Općina uključila u rješavanje te situacije?

     Na način da je naš župnik o. Josip Galić osnovao Odbor za izgradnju novog zvonika u kojem sam i ja.
U svojstvu načelnika sam pozvao Odbor na konstruktivno i aktivno uključivanje u proces obnove zvonika.
Slijedom toga održali smo sastanak u subotu 5. prosinca 2015.
Od devet članova Odbora sedam ih je nazočilo, jedan član se ispričao, a jedan nije došao.
Tom prilikom donijeli smo zaključke te podijelili pojedinačne zadatke članovima Odbora.
Alen Čemeljić, kao arhitekt, dobio je zadaću da pripremi svu potrebitu dokumentaciju oko projekta rušenja, projekta gradnje i statike novog zvonika.
Načelnik se obvezao žurno riješiti dobivanje potrebnih suglasnosti Konzervatorskog zavoda Zadar te je, preko prijatelja Kolana, osigurao materijal za gradnju zvonika kao i da će u proračun za 2016. biti uključena sredstva za izgradnju zvonika.
Otac Josip Galić obvezao se dogovoriti sastanak s Nadbiskupskim vijećem kako bi uistinu uspješno proveli cjelokupnu proceduru.
Želja nam je da do krizme 4. lipnja 2016. zvonik bude dovršen pa da i simbolično, uz nazočnost našeg nadbiskupa, proslavimo taj trenutak novog zvonika.

I za kraj, Vaše prebivalište je... gdje? Jeste li Vi i dalje načelnik Općine Kolan ili..?

     Moje prebivalište je Ulica dr. Ante Starčevića 3, Mandre, 23251 Kolan.
Da, ja sam i dalje načelnik Općine Kolan.

Načelniče, hvala Vam na razgovoru za www.kolan.hr

    Hvala i Vama