Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti

Dvjestotinjak žitelja s cijelog otoka Paga – od Luna do Fortice prosvjedovalo je na Paškom mostu protiv nekontroliranog branja smilja čime su željeli ukazati na nerad državnih tijela zaduženih za regulaciju i kontrolu branja samoniklog bilja, kao i sankcioniranje berača i otkupljivača.

Ovčari, vlasnici pašnjaka, pčelari mirnim prosvjedom su pokazali da im je voda došla do grla, pa je zato prosvjed održan u simboličnih "5 do 12" uz poruku: "Ukoliko institucije ne mogu zaustaviti ilegalne berače na otocima, učinit ćemo to sami."

Iako je prosvjed bio najavljen prije, revolt i ogorčenost su veći jer je prije dva dana pretučen 66 godišnji MladenTauzer iz Kolana nakon što je zatekao berače smilja na svom posjedu koji su ga isprebijali.

Dubravko Pernjak, predsjednik Udruge paške ovce Kolan naveo je da ovakvo uništavanje vodi do raseljenja otoka. "Dosta je anarhije i uništavanja! Nama je voda došla do grla i zato upozoravamo Ministarstvo zaštite okoliša, ali i ostala ministarstva koja se oglušuju na naše probleme da nešto poduzmu. Bit ćemo prisiljeni zatražiti dozvolu za nošenje oružja kako bi zaštitili svoje posjede", rekao je Dubravko Pernjak.

Ante Čemeljić, predsjednik Udruge paške ovce "Rogujica" naveo je kako će stanovnici biti prisiljeni fizički braniti svoje privatno vlasništvo budući su već nanesene nenadoknadive štete - velike površine su nepopravljivo uništene, a dio bi se mogao oporaviti uz hitnu intervenciju. Čemeljić je naveo kako je problem što je odredba polovična – uredba o zabrani branja postoji, ali ne i zakon i kaznene odredbe za berača nego vlasnik mora podizati privatnu tužbu.

Prosvjednici su ogorčeni i na to kako na otoku ni policija ne reagira na isti način te da na „zadarskoj“ strani policija praktično ne poduzima ništa protiv ilegalnih berača smilja.

Emil Oštarić je rekao kako su vlasnici pašnjaka nemoćni jer se ne štiti vlasništvo i ne kažnjava berača već vlasnik mora podići privatnu tužbu, pripremiti deset tisuća kuna za odvjetnika i neće dobiti ništa jer je to nenaplativo.

Nazočnima se obratio i Boris Palčić, predsjednik Udruge pčelara "Kadulja" koji je podsjetio: "U doba izdavanja dozvola privrednim subjektima  - otkupljivačima – beračima, bila je već potpisana direktiva Europske unije, "Natura 2000" koja države potpisnike obavezuje na zaštitu u njoj navedenih staništa, u koja su pobrojani i kamenjarski travnjaci, na kojima raste smilje, stanišni tip "Istočno submediteranski suhi travnjaci - Scorzoneretalia villasae" naveden na Dodatku I Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore(Direktiva Vijeća 92/43/EEC), a obveza svake države članice Europske unije (EU) jest očuvati staništa navedena u tome dodatku."

Ogorčeni otočani su zaključili i poručili:
"Pozdravljamo ujedinjene napore naših prijatelja sa otoka Krka, podržavamo ih u nastojanju da skrenu pozornost na ovaj, za nas, gorući problem. Strpljenje koje smo mi, otočani, dosad pokazivali u toleriranju nedozvoljenog branja smilja, uglavnom na privatnim parcelama primaklo se kraju. Ukoliko u narednim danima predstavnici nadležnih državnih tijela ne poduzmu mjere sukladne zakonu, koordinacija udruga otoka Paga spriječiti će pljačku i devastaciju otoka svim raspoloživim sredstvima."

Zahtjeve prosvjednika podržali su, između ostalih, svojim prisustvom Josip Zubović, načelnik Kolana, Bogumil Šugar, predsjednik Općinskog vijeća Kolan, Željko Maržić, gradonačelnik Paga, Ivan Gligora, vlasnik Sirane "Gligora" i mnogi drugi.

{phocagallery view=category|categoryid=35| imageid=0|limitstart=0|limitcount=31|detail=0|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|float=left}