Trg kralja Tomislava 6 23251 Kolan, Otok Pag, Hrvatska | Tel. +385 (0)23 698-008 | Kontakti

''Kolan: Prošlost i sadašnjost'' naziv je monografije predstavljene u četvrtak, 20. studenog u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u organizaciji Općine Kolan i Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru.

Monografija je izdana prošle godine na desetu obljetnicu osnutka Općine Kolan. Glavni i odgovorni urednik je prof. dr. sc. Josip Balabanić.

Pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku dr. sc. Rafaela Božić zaželjela je dobrodošlicu svim prisutnima i istaknula kako je dugogodišnja suradnja s Općinom Kolan rezultirala predstavljanjem ove izvrsne monografije o zanimljivom i dragom mjestu. Istakla je da ni znanost ni umjetnost nisu tu same od sebe, nego da su one način otkrivanja svijeta i predstavljaju duhovnu i duševnu hranu svakog pojedinca i zajednice u cjelini.

Suradnja s Odjelom za kroatistiku i slavistiku od izrazite je važnosti jer Kolanjci doprinose promicanju hrvatske tradicijske kulture te njegovanju hrvatskog jezika i književnosti, kazao je načelnik Općine Kolan Josip Zubović.

Monografiju su predstavili prof. dr. sc. Josip Lisac, prof. dr. sc. Josip Faričić i prof. dr. sc. Josip Balabanić, a u ulozi moderatora bila je prof. dr. sc. Vanda Babić koja već nekoliko godina u okviru terenske nastave sa studentima posjećuje Kolan da bi se upoznali s eko-etno posebnostima ove općine.

Prof. dr. sc. Josip Lisac kazao je kako se u svom poslu dosta susretao s Pagom i da je ova monografija opsežna, govori o raznim običajima, karnevalima, ljudima u znanosti i umjetnosti, bilju, životinjama te prirodoslovnoj problematici Paga.

Prorektor Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Josip Faričić smatra da ovo djelo ima enciklopedijski utjecaj, a urednik je u njega unio bogato znanstveno iskustvo i time dao dragocjen doprinos hrvatskoj znanstvenoj literaturi o otocima i mjestima.

Urednik ove monografije prof. dr. sc. Josip Balabanić zahvalio je svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog djela i time ostavili spomen na prošlost i što danas doživljavaju u svojoj domovini. Za kraj je citirao poljskog filozofa Kolakovskog koji kaže da povijest upoznajemo zato da bismo znali tko smo.

U glazbenom dijelu nastupali su Pivači nakanat – Kolan, KUD Kolan, Ženska klapa Kolanjke i Klapa Kolan.

 Preuzeto s www.unizd.hr

Fotografije s predstavljanja možete pogledati na Facebook stranici Općine Kolan (kliknite ovdje)